Vlad Vameșu, la DC News: Deficitul de forță de muncă este de peste 500.000 de oameni, raportat la volumul construcțiilor de anul trecut / VIDEO

Președintele Asociației Române a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA), Vlad Vameșu, a reiterat, marți, în cadrul dezbaterii “Upgrade Romania – PLANUL DE REPORNIRE A ECONOMIEI LA 6 LUNI DE CRIZĂ PANDEMICĂ“, organizată de trustul de presă DC Media Group, necesitatea dezvoltării portalului “Construim Împreună” – Bursa Locurilor de Muncă în domeniul construcțiilor. Insist pe acest lucru, pentru că nu este suficient să avem niște fonduri europene aprobate, este foarte important să avem și cu cine să le cheltuim”, a explicat Vlad Vameșu.

“Am avut discuții, împreună cu colegii mei din ARCA, pe mai multe paliere. În ARCA, funcționăm în cadrul mai multor comisii: o comisie de legislație, care este în contact cu Ministerul Transporturilor, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), unde discutăm propuneri privind legislația achizițiilor publice. Avem o comisie de finanțe, în care facem propuneri către autoritățile de resort. Avem o comisie extrem de important, în care ne ocupăm de educație și formare profesională, unde suntem în discuții cu Ministerul Muncii și cu Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă pentru crearea unui portal online.

Una din principalele probleme astăzi, în sectorul construcțiilor, este lipsa forței de muncă calificate. Insist pe acest lucru, pentru că nu este suficient să avem niște fonduri europene aprobate, este foarte important să avem și cu cine să le cheltuim. Astfel, încercăm să dezvoltăm o platformă online împreună cu Ministerul Muncii și Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, în care să înscriem, pe de o parte, cererea de forță de muncă a firmelor din cadrul asociației și a firmelor din domeniul construcțiilor de infrastructură, iar, pe de altă parte, oferta celor care au revenit în pandemie acasă.

Este foarte important să înțelegem că firmele membre ARCA au angajat, în această vară, zeci de persoane care s-au întors de pe șantierele din Anglia, din Germania, pentru că acolo s-au închis odată cu venirea pandemiei”, a spus președintele ARCA.

Potrivit acestuia, “în zona construcțiilor, deficitul de forță de muncă este între 500.000 și 600.000 de locuri de muncă, dacă ne raportăm la un volum al construcțiilor de anul trecut și de acum doi ani”. “Dacă ne propunem un program de investiții în domeniul infrastructurii și mai ambițios, cu atât mai mult necesarul de forță de muncă va crește. Este necesar să folosim această fereastră de oportunitate pentru a invita cât mai mulți români care s-au întors în țară în pandemie să vină aici să construiască alături de noi, să construiască România”, a adăugat președintele ARCA.

spot_img