Dezbatere pe tema infrastructurii, organizată de DC News Media Group. Vlad Vameşu: Ne dorim să fim un partener corect al statului şi aşteptăm acelaşi lucru

Vlad Vameşu, președintele ARCA, a afirmat că, înaintea discuţiilor despre modificarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice ar trebui văzut ce e bun în actuala legislaţie şi ce poate fi aplicat în aşa fel încât lucrurile să meargă în direcţia dorită. 

„Încerc să nu fiu optimist sau pesimist, ci realist şi noi, ca antreprenori din infrastructură, ne dorim doar să fim un partener corect şi onest al statului. La fel aşteptăm şi noi acest lucru din partea statului şi paşi s-au făcut, nu putem să negăm acest lucru. Dar până la a schimba legile achiziţiilor publice – aud tot timpul că se discută acest lucru – sunt deja legi care pot fi implementate şi care, în momentul de faţă, nu sunt implementate aşa cum ar trebui. Haideţi întâi să ne uităm la ce e bun în legea achiziţiilor publice şi să încercăm să o aplicăm până în momentul în care schimbăm ceva. Dau aici nişte exemple: sunt părţi din lege care presupun reestimarea bugetelor din cadrul proiectelor, înainte de ridicarea lor în licitaţie. În contextul creşterii de anul trecut a preţurilor, fiecare dintre noi, ca antreprenori, am ofertat şi am cotat sute de proiecte care, practic, nu se înscriau în bugetul estimat, rezultând proiecte blocate, licitaţii la care nu a participat nimeni. Cu o simplă rebugetare înainte de ridicarea lor pe platforma de licitaţii electronice, se evita toată această muncă inutilă, resursele consumate. Noi considerăm că sunt paşi importanţi care trebuie făcuţi în ceea ce priveşte creşterea capacităţii de implementare a proiectelor, pentru că degeaba avem constructori, degeaba avem fonduri, degeaba putem să îmbunătăţim legile existente dacă nu o să facem un pas mare şi în zona aceasta”, a declarat Vlad Vameşu, potrivit publicației dcbusiness.ro.

Dezbaterea online ”Upgrade România: Este nevoie de un pact național de transporturi” a avut loc marți, 19 aprilie, cu participarea unor demnitari, șefi de companii publice, foști miniștri și experți. Dezbaterea integrală poate fi urmărită aici:

spot_img